Üzemképes borászatot összehozni több generáció kemény munkája
Egy emberöltő egy pince, egy borvidék életében szinte semmi. Egy borásznak nagyjából 40 szüret áll rendelkezésére, negyven lehetősége van, hogy megmutathassa, mit is tud. Ez igen kevés, ha például egy séf milliónyi lehetőségét nézzük. Többek között erről is beszélgettünk a patinás, közel 1,2 km hosszú, és körülbelül 50 méterrel a föld alá nyúló, háromszintes pince labirintusban sétálva. Bai István volt a kísérőnk, aki a Dereszla Pincészet borásza és technikai igazgatója. Többek között a termelés, felvásárlás, palackozás tartozik hozzá, és a kisujjában van minden, amit csak a Dereszla Pincéről, valamint az itt készülő borokról és pezsgőkről tudni érdemes.
A Dereszla a második legnagyobb borászat Tokaj-Hegyalján. Története, mint minden tradicionális Tokaj- Hegyaljai pincének, egészen az 1200-as évekig nyúlik vissza. Nevét a mögötte magasodó Dereszla dombról kapta. A bodrogkeresztúri pince első írásos említése a 15. század elejéről való. Kezdetben különböző nemesi és grófi családokhoz tartozott, több nemes tulajdonában is állt a pince illetve a hozzá tartozó szőlőbirtok. A műemléki homlokzaton ma is látható piros fehér zöld színekkel körbe festett ágyúgolyó helye, ami az 1848-as szabadságharc idejéből való.
A nemesi családok kora után a bodrogkeresztúri zsidóság tulajdonába került, ezt követően pedig államosították. Ekkor lett a Tokaj- Hegyaljai pince szövetkezet tagja és évekig a Tokaji Borkombinát felvásárló és érlelő pincéjeként működött. A 2000-es évek elején, az államosítás követően privatizálták és egy francia befektető, a Champagne-i D’Aulan család tulajdonába került. A család számos világhírű birtok tulajdonosaként a Dereszla pincébe is teljesen beleszeretett.
Az ő irányításuk alatt megkezdődhetett a rossz és elhanyagolt pincék teljesen renoválása. A pincerendszer az eredeti állapot szerint került felújításra. A pincében ekkorra már eluralkodó vörös penész és rossz gombák teljes kiirtása végett fél métert ki kellett vájni minden belső oldalfalából, hogy egy teljesen tiszta flórát kapjanak. Megfelelő minőségű, modern élesztőket, új techonlógiát vezettek be, és a Tokaj-Hegyaljai pincékre jellemző nemespenész újra elkezdett kialakulni a fehér szürkés riolittufa illetve andezites kőfalon. Ez a penészfajta szimbiózisban él a borral, vigyázni kell rá. Folyamatosan megújuló penész, lényegében a bor gőzéből él, és remekül szűri, tisztítja a levegőt. A Dereszlánál folyamatosan megy a borkészítés, a pincékben jelenleg 1200 hordó található.
A pince labirintusban óriási, focipálya méretű termeket is láthatunk, itt tárolták a gyengébb minőségű borokat, amit a szocializmus idején az orosz piacra hatalmas tételekben szállítottak. Ezeket a felújítás során kitisztították, ma hangulatos borkóstolók helyszíneként funkcionálnak. Borkóstolók helyszíne a hatalmas királyi terem is, ami akár 120 fő befogadására is alkalmas és igen kedvelt helyszíne csapatépítőknek, rendezvényeknek. Elképzelni is nehéz, hogy ezek a termek korábban csempézett tartályok voltak és bort tároltak benne.
A 2000-es évek elejétől folyamatosan fejlődött a pince, és az értékesítés is évről évre növekedett. Ma már közel 1 millió palackot értékesítenek szerte a világon. 2006-ban megépült a kibővített és felújított Dereszla feldolgozó és érlelő egysége, valamint egy irodaház. 2012-re ez az egység is kicsinek bizonyult és ebben az évben indult el a Henye borászat beruházása. 2015-től már az érdemi munka jó része ott folyik, hiszen ez lett a legnagyobb érlelő, borkészítő egységük. A száraz bor és a pezsgő, nagyjából a borászat portfóliójának 80%-a már ott készül. A Dereszla eredeti pincéiben pedig a késői édes borok, szamorodnik és borkülönlegességek készülnek, a pezsgő és az aszú érlelése is a tradicionális pincében történik.
A pince első és legfelső részén tárolják a Szamorodni borokat, itt a legnagyobb a hőingadozás, hiszen még nagyon közel van a bejárathoz, a szabad levegőhöz. A száraz szamorodni és az édes szamorodni Tokaji borkülönlegesség viszont kifejezetten szereti ezt a hőingadozást. Sokkal komplexebb érési jegyek alakulnak ki ezekben a borokban, hogyha a pince hőmérséklete nem standard. Ellentétben az aszúval, mert a jó aszúnak szüksége van a hideg és stabil hőmérsékletre. Tehát aszú tárolására a télen is nyáron is 12 fokos pince az ideális. Pezsgőből csak a tradicionális vonalat készítik, amit a pincelátogatást követően mi is megkóstoltunk a vinotéka teraszán.
Elérhetőségek
Honlap: https://www.dereszla.com/hu/
Facebook: https://www.facebook.com/dereszla