Bodrogkeresztúri és bodrogkisfaludi habzó, gyöngyöző borok és pezsgők kóstolóját tartották péntek este a Henye Borbárban, a XI. Mindszenthavi Mulatság első napján. Ó, azok a csodás tokaji buborékok, melyek egyre népszerűbbek Tokaj-Hegyalján.
A népszerűséget egyszerű volt onnan leszűrni, hogy a 18 órási rendezvényre már jóval a kezdés előtt érkeztek az emberek. Az esemény nem csak finom nedűket és ízletes ételeket ígért – ezeket a Kisfalucska Vendégház szolgáltatta –, hanem egy különlegességet is: felvágták a tavalyi Mindszenthavi Mulatságon készített, ezáltal 12 hónapon át érlelődött sajtot.
De vissza a buborékos italokhoz, mert mégiscsak „ők” voltak az est főszereplői. Tokaj az egyik legfontosabb hazai borvidékünk, ahol egyre több tradicionális készítésű pezsgő tűnik fel. A világon sok helyen próbálják a Champagne-i pezsgőket másolni, de a sikeres borvidékek igazából saját stílust alakítanak ki, miközben a pezsgőkészítés alapvető pontjait betartják. Tokaj-Hegyalján is minden adott ehhez. Itt a legtöbb borászat a pezsgőkészítésnél a furminthoz, a hárslevelűhöz vagy a sárga muskotályhoz nyúl.
A buborékos kóstolón ott volt a Patricius Borház hagyományos metódussal készült terroir tokaji pezsgője, mely szépen mutatja a termőhely jellegzetességeit. Hárslevelű, furmint és sárga muskotály házasításával készült.
A Dereszla Pincészet egy extra brut és egy tradicionális technológiával, 18 hónapig tartó palackos érleléssel készült pezsgőkkel érkezett. Az Illés Pincészet egy sárga muskotályból készített gyöngyözőbort hozott, a Babits Pince pedig a nyers pezsgőit is megkóstoltatta a vendékkel.
De lehetett választani a Tokaj Nobilis, a Hangavári Pince, a Kikelet Pince, a DemeterVin valamint a Barta Pince italai közül. Sőt, a bodrogkisfaludi Szélkiáltó Pincészet elhozta a Kisfalucska Gyöngyözőborát, amit a 800 éves Bodrogkisfalud tiszteletére palackoztak.
A buborékos borokat jól kiegészítették a Kisfalucska Vendégház ételei. A sajtfalatok és „kamrai kincse” mellett, aki komolyabb vacsorára vágyott, választhatott az omlós tarja szelet roston, rozmaringos sült burgonyával; a grillezett kakukkfüves mádi sajt pirított kaliforniai paprikával és kerti zöldségekkel; valamint a szilvás pite közül.
Persze, nem lehetett volna teljes az este, ha nincs egy kis zenei aláfestés. A kellemes, pezsgőhangulatot a Melounge Duo biztosította. A Mindszenthavi Mulatság programjai szombaton folytatódnak.
Fotók: Tokajgastro