• Eszünk egyet
  • Iszunk egyet
  • Megyünk valahova
  • Látunk valamit
  • Pihenünk kicsit
  • Máshol olvastuk
  • Mi vagyunk
  • Archívum

    • 2021 február
    • 2021 január
    • 2020 december
    • 2020 november
    • 2020 október
    • 2020 szeptember
    • 2015 július
  • Kategóriák

    • Címlap
    • Egyéb
    • Eszünk egyet
    • Iszunk egyet
    • Látunk valamit
    • Máshol olvastuk
    • Megyünk valahova
    • Pihenünk kicsit
  • Meta

    • Regisztráció
    • Bejelentkezés
    • Bejegyzések hírcsatorna
    • Hozzászólások hírcsatorna
    • WordPress Magyarország
  • Rólunk


    Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus.

  • Please authorize with your Instagram account here
  • Follow Me On

  • Eszünk egyet
  • Iszunk egyet
  • Megyünk valahova
  • Látunk valamit
  • Pihenünk kicsit
  • Máshol olvastuk
  • Mi vagyunk

Ó, azok a csodás tokaji buborékok!

2020.09.26.

Bodrogkeresztúri és bodrogkisfaludi habzó, gyöngyöző borok és pezsgők kóstolóját tartották péntek este a Henye Borbárban, a XI. Mindszenthavi Mulatság első napján. Ó, azok a csodás tokaji buborékok, melyek egyre népszerűbbek Tokaj-Hegyalján.

A népszerűséget egyszerű volt onnan leszűrni, hogy a 18 órási rendezvényre már jóval a kezdés előtt érkeztek az emberek. Az esemény nem csak finom nedűket és ízletes ételeket ígért – ezeket a Kisfalucska Vendégház szolgáltatta –, hanem egy különlegességet is: felvágták a tavalyi Mindszenthavi Mulatságon készített, ezáltal 12 hónapon át érlelődött sajtot.

De vissza a buborékos italokhoz, mert mégiscsak „ők” voltak az est főszereplői. Tokaj az egyik legfontosabb hazai borvidékünk, ahol egyre több tradicionális készítésű pezsgő tűnik fel. A világon sok helyen próbálják a Champagne-i pezsgőket másolni, de a sikeres borvidékek igazából saját stílust alakítanak ki, miközben a pezsgőkészítés alapvető pontjait betartják. Tokaj-Hegyalján is minden adott ehhez. Itt a legtöbb borászat a pezsgőkészítésnél a furminthoz, a hárslevelűhöz vagy a sárga muskotályhoz nyúl.

A buborékos kóstolón ott volt a Patricius Borház hagyományos metódussal készült terroir tokaji pezsgője, mely szépen mutatja a termőhely jellegzetességeit. Hárslevelű, furmint és sárga muskotály házasításával készült.

A Dereszla Pincészet egy extra brut és egy tradicionális technológiával, 18 hónapig tartó palackos érleléssel készült pezsgőkkel érkezett. Az Illés Pincészet egy sárga muskotályból készített gyöngyözőbort hozott, a Babits Pince pedig a nyers pezsgőit is megkóstoltatta a vendékkel.

De lehetett választani a Tokaj Nobilis, a Hangavári Pince, a Kikelet Pince, a DemeterVin valamint a Barta Pince italai közül. Sőt, a bodrogkisfaludi Szélkiáltó Pincészet elhozta a Kisfalucska Gyöngyözőborát, amit a 800 éves Bodrogkisfalud tiszteletére palackoztak.

A buborékos borokat jól kiegészítették a Kisfalucska Vendégház ételei. A sajtfalatok és „kamrai kincse” mellett, aki komolyabb vacsorára vágyott, választhatott az omlós tarja szelet roston, rozmaringos sült burgonyával; a grillezett kakukkfüves mádi sajt pirított kaliforniai paprikával és kerti zöldségekkel; valamint a szilvás pite közül.

Persze, nem lehetett volna teljes az este, ha nincs egy kis zenei aláfestés. A kellemes, pezsgőhangulatot a Melounge Duo biztosította. A Mindszenthavi Mulatság programjai szombaton folytatódnak.

Fotók: Tokajgastro

borételHenye BorbáritalMindszenthavi Mulatságpezsgő
Share

Címlap  / Iszunk egyet

You might also like

Keresztúri esték, ahol a finom bor és a jó zene összefonódik
2021.02.01.
Megvannak a Magyar Bor Nagydíj győztesei
2021.01.08.
Elérkezett a tokaji aszú főszezonja
2020.12.02.
  • Subscribe to My Newsletter

  • Kövess minket a facebookon is!

    Facebook Pagelike Widget
  • Please authorize with your Instagram account here
  • Follow Me On

  • Címkék

    apartman aszú Bodrog Bodrogkeresztúr bor borkóstolás borospince borászat Csicsörke dűlő ebéd Erdőbénye gator Henye Borbár Hungarianwines Gettogether kirándulás Kriszta kávézója kultúra kávé kávézó lekvár Mindszenthavi Mulatság múzeum Nobilis Patricius Borház pezsgő pihenés pince szoba szállás szörp szüret szőlő sör sütemény sütiző Tisza Tokaj Tokaj-Hegyalja tokajgastro vacsora vers Zemplén étterem étterem ajánló
  • Rólunk


    Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus.



  • Subscription

  • Recent Posts

    • Keresztúri esték, ahol a finom bor és a jó zene összefonódik
      2021.02.01.
    • Megvannak a Magyar Bor Nagydíj győztesei
      2021.01.08.
    • Elérkezett a tokaji aszú főszezonja
      2020.12.02.
  • Popular Posts

    • A bor filozófiája
      2015.07.22.
    • Szia Tokaj-Hegyalja!
      2015.07.22.
    • Dűlőkről elnevezett kényelmes szobák várnak a Nobilisnál
      2020.09.19.

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods