• Eszünk egyet
  • Iszunk egyet
  • Megyünk valahova
  • Látunk valamit
  • Pihenünk kicsit
  • Máshol olvastuk
  • Mi vagyunk
  • Archívum

    • 2021 február
    • 2021 január
    • 2020 december
    • 2020 november
    • 2020 október
    • 2020 szeptember
    • 2015 július
  • Kategóriák

    • Címlap
    • Egyéb
    • Eszünk egyet
    • Iszunk egyet
    • Látunk valamit
    • Máshol olvastuk
    • Megyünk valahova
    • Pihenünk kicsit
  • Meta

    • Regisztráció
    • Bejelentkezés
    • Bejegyzések hírcsatorna
    • Hozzászólások hírcsatorna
    • WordPress Magyarország
  • Rólunk


    Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus.

  • Please authorize with your Instagram account here
  • Follow Me On

  • Eszünk egyet
  • Iszunk egyet
  • Megyünk valahova
  • Látunk valamit
  • Pihenünk kicsit
  • Máshol olvastuk
  • Mi vagyunk

Sörözni Tokajban? Lehet!

2020.09.23.

A bor hazájában sörfőzde? Naná! Kevesen tudják, hogy Tokaj-Hegyalján már az 1500-as években is számos sörfőzde üzemelt.

A történelmi kutatások is azt igazolják, hogy jelentős volt a sörfőzés. Több tucat sörfőző üzem is működött, tehát az örökség és a sörivás kultúrája már több száz évvel ezelőtt is megvolt. Ezt az örökséget szeretné feleleveníteni a 2018-ban indult BAZ Beer és bebizonyítani, hogy a minőségi sörök és a világhíres borok remekül megférnek egymás mellett.

A négy lelkes fiatal által működtetett BAZ Beer sörfőzde, a tokaji hegy lábánál főz újhullámos és klasszikus söröket. Ha azt vesszük, ez igazi kuriózumnak számít, hiszen egy népszerű borvidéken sörfőzdét csinálni nem egyszerű feladat. Jelenleg 5 féle különböző sörük van, illetve nemrég került piacra legújabb termékük, ami egy meggyes ale. A klasszikus kraft kisüzemi vonalat képviselik. Elmondásuk szerint a napjainkban oly népszerű és gyakran használt kézműves sör, mint olyan nem létezik, ezért magukra nem is használják ezt a kifejezést. A főzde tehát egy klasszikus főzde, a főzőházat pedig előzetes bejelentkezés alapján bárki megtekintheti, jelenleg a kóstoltatás is ott zajlik. 8000 liter a főző kapacitásuk, 5 tartállyal dolgoznak és egy időben 5 féle sört tudnak forgatni. A kínálatukban megtalálható egy pilseni, egy vörös láger és két féle ipa sör. Az egyik egy amerikai típusú ipa, a másik pedig egy különlegességnek számító, kenderes, fűszeres ipa. Ezen felül még van egy belga stílusú búzasörük is. 

Az utóbbi három évben sokat fejlődött a kisüzemi sörfőzés szegmense, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy már a legnagyobb sörgyárak is piacra dobtak hasonló eljárással (például felső erjesztéssel) készülő söröket.  Az állandó szortimentjük mellett folyamatosan kísérleteznek új sör típusokkal és ha minden jól megy, hamarosan a kávés sörkülönlegességük is megtalálható lesz majd a kínálatukban. A nemzetközi méretekhez viszonyítva kis főzdének számító BAZ Beer céljai közt szerepel, hogy a jövőben még jobban megerősödjenek a lokális piacokon, illetve Budapesten, ahol a Dohány utcai saját Baz Beer Bar névre keresztelt sörözőjükben is végig kóstolható a teljes szortimentjük. A jövőben szeretnék elérni, hogy stabilan működjön a közvetlen értékesítési rendszerük a Szlovák és Lengyel piacokra is. Ha a főzdelátogatás nem férne bele az időnkbe (bár ezt a nagyjából egy, másfél órás programot vétek lenne kihagyni) akkor a környéken, Bodrogkeresztúron a Kriszta kávézójában (link a bejegyzéshez) is meg lehet vásárolni a BAZ Beer söröket. 

A kender és a meggy alapanyagokon kívül minden más hozzávalót külföldről szereznek be, hiszen itthon komlótermesztés még nincsen és maláta gyár is csak egyetlen egy van Magyarországon, ahonnan csak hatalmas tételekben lehet rendelni. Ez jelenleg még meghaladja a főzde igényeit. Csak prémium kategóriás alapanyagokkal dolgoznak, ami mellett a legmodernebb berendezésekkel biztosítják, hogy a sörfőzéshez használt víz is helyi és kristálytiszta legyen.

Sör vagy bor?  Erre a kérdésünkre egyszerű választ kaptunk: sör és bor. Hiszen a jó minőségű kisüzemi sör és a minőségi bor remekül megfér egymás mellett. A bort kedvelőknek azt tanácsolják, hogy ne zárkózzanak el a sörkóstolástól, tegyenek egy próbát.

A pilseni például egy remek tisztító sör. Bor vacsorákon, borkóstolókon, amikor már több nagyon elgondolkodtató és komplex tételen vagyunk túl érdemes közben elkortyolunk egy pohár pilsenit, ami tökéletesen letisztítja az érzékeléseket. 

Semmi gond, ha úgy térünk be hozzájuk, hogy már túl vagyunk pár borkóstolón. Sőt, ezzel még jót is teszünk a szervezetünknek. Hiszen a sör annyira lúgosít a borban lévő savakkal szemben, hogy sokkal jobban alszunk majd utána. A kender virág törettel készült BAZ Beer kenderes ipájuknak magas CBD tartalma pedig szuperül megnyugtat. 

Hamarosan elkészül a főzde mellett egy külön a sörkóstolókra kialakított helység is. Igazán különleges élmény a teljesen frissen, tartályból csapolt, jéghideg sörök kóstolása, ha te is átélnéd ezt az élményt, jelentkezz be hozzájuk elérhetőségeik valamelyikén. 4-15 főig, bejelentkezés alapján várják az érdeklődőket. 

Elérhetőségek

Honlap –  https://www.baz.beer/

Facebook – https://www.facebook.com/BAZbeer/

Instagram – https://www.instagram.com/baz_beer_tokaj/

ALKOHOLT MINDIG FELELŐSSÉGGEL FOGYASSZ!

BAZ Beerkisüzemi sörklasszikus sörsörsörfőzdeTokajTokaj-Hegyaljaújhullámos sör
Share

Címlap  / Iszunk egyet

You might also like

Keresztúri esték, ahol a finom bor és a jó zene összefonódik
2021.02.01.
Megvannak a Magyar Bor Nagydíj győztesei
2021.01.08.
Elérkezett a tokaji aszú főszezonja
2020.12.02.
  • Subscribe to My Newsletter

  • Kövess minket a facebookon is!

    Facebook Pagelike Widget
  • Please authorize with your Instagram account here
  • Follow Me On

  • Címkék

    apartman aszú Bodrog Bodrogkeresztúr bor borkóstolás borospince borászat Csicsörke dűlő ebéd Erdőbénye gator Henye Borbár Hungarianwines Gettogether kirándulás Kriszta kávézója kultúra kávé kávézó lekvár Mindszenthavi Mulatság múzeum Nobilis Patricius Borház pezsgő pihenés pince szoba szállás szörp szüret szőlő sör sütemény sütiző Tisza Tokaj Tokaj-Hegyalja tokajgastro vacsora vers Zemplén étterem étterem ajánló
  • Rólunk


    Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus.



  • Subscription

  • Recent Posts

    • Keresztúri esték, ahol a finom bor és a jó zene összefonódik
      2021.02.01.
    • Megvannak a Magyar Bor Nagydíj győztesei
      2021.01.08.
    • Elérkezett a tokaji aszú főszezonja
      2020.12.02.
  • Popular Posts

    • A bor filozófiája
      2015.07.22.
    • Szia Tokaj-Hegyalja!
      2015.07.22.
    • Dűlőkről elnevezett kényelmes szobák várnak a Nobilisnál
      2020.09.19.

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods