Tokaj- Hegyaljában az (is) a jó, hogy mindenki megtalálhatja az ízlésének és igényeinek megfelelő éttermet, ahová a legszívesebben tér be egy ebédre, vagy vacsorára. Széles a skála és mi igyekeztünk minden kategóriából kipróbálni éttermeket, hogy teljes képet tudjunk nyújtani a környéken fellelhető lehetőségekből.
Tokaj-Hegyalja egyik legszebb helyét – ott ahol a Bodrog folyó éles kanyart ír le mielőtt folytatná útját Tokaj felé – a népnyelv Lebuj-kanyarként ismeri. Az elnevezés a régi bodrogkeresztúri vásárok idejéből ered. A szóbeszéd úgy tartja, hogy a bodrogkeresztúri vásárokból hazafelé tartó kereskedőket ennél a kanyarulatnál támadták meg a rekettyésben lebújó betyárok.
A csodálatos természeti szépségeket rejtő Bodrogzug közelében épült fel a Lebuj-pincefogadó.
Az étterem egy igen közkedvelt hely a környéken, ottjártunkkor is szinte teljesen tele volt a kerthelyiség. Nem meglepő, hogy szeretik a kiránduló turisták és a környéken élő emberek is, hiszen nem nyújt se többet, se kevesebbet annál, mint amit első ránézésre ígér.
A régi idők nosztalgikus hangulatát árasztó környezet valóban hívogató. Jó ide betérni a barátokkal, kollégákkal vagy a családdal. Laza hangulatban lehet enni és inni, nem kell sietni vagy kapkodni és nem néznek rád csúnyán, ha kicsit hangosabban nevetsz egy jóízűt. Az ételeik finomak, de ne itt várjuk azt, hogy minden egyes szánkba kerülő falat íz-robbanást okoz majd. Ha extrán különleges kulináris élvezeteke vágyunk menjünk másik helyre. Például az Anyukám mondta erre tökéletes választás. Ha viszont egy egész napos túra vagy kirándulás után szeretnénk igazán jóllakni, akkor feltétlenül kanyarodjunk a Lebujba.
A hosszú fa padok, a kockás abroszos asztalok és a kötelező dekor elemként az ablakokban pirosló muskátlik a régi magyar csárdák hangulatát idézik. Kicsit olyan érzés kerített hatalmába, mintha itt megállt volna az idő. Pár évtizeddel visszarepültem oda, ahol még nem dobálóztak különböző textúrákkal és a fine dining cifra kifejezéseivel az ember feje fölött.
Az étlapot olvasva pontosan el tudom képzelni, hogy milyen is lesz majd az étterem szakácsa által készített étel. A fehérbor hazájában kiválasztottam egy vörösborban párolt körtés fogást, de ahogy a képen is látható, a vörösbor valószínűleg csak elírás volt az étlapon. Amúgy sem értem, hogy egy kifejezetten fehérboros borvidéken ez az étel hogyan kerülhetett az étlapra?!
A fentebb említett furcsaságot leszámítva ez a főfogás is finom volt és az adagok is korrektek.
Elérhetőségek
Honlap – http://lebujpincefogado.hu/
Facebook – https://www.facebook.com/Lebuj-Pincefogad%C3%B3-%C3%89tterem-645825778871080/