„Még a kovászos uborkában is benne van a szívünk”
Ami jó, arról könnyű jót írni. És az Anyukám Mondta a legjobbak közé tartozik. Ha a tokaji borvidéken jártok, semmiképpen se hagyjátok ki az Anyukám Mondta éttermet Encsen.
A méltán híres hely nem véletlenül vált a magas szintű gasztronómiát kereső vendégek egyik kedvenc helyévé. Saját tapasztalataim alapján is állíthatom, megérdemelte a Dining Guide által odaítélt az Év legjobb vidéki étterme címet!
Az Anyukám Mondta étterem kívülről egyáltalán nem figyelemfelkeltő. Ha nem tudtam volna előre, hogy az ország legjobb vidéki éttermébe készülök, eléggé bizonytalanul léptem volna át a küszöböt. A kitáruló ajtón belépve viszont már egy teljesen más világ tárult elém és egyből tudtam, hogy itt bizony remek ételeket fogunk kóstolni. Tisztaság, harmónia, laza és kedves hangulat fogadott. Szerencsére a női megérzésem most sem hagyott cserben, hiszen valóban egytől-egyig tökéletes fogások kerültek elénk az asztalra.
Az étterem látvány kemencéjénél te is követheted, hogy hogyan készül a tökéletes pizzájuk: olasz pizzaliszt, a legjobb zempléni víz, bivalytejes mozzarella, a kertben frissen vadászott oregánó és nagyon komoly pármai sonka, néhány azokból a remek alapanyagokból, amiket felhasználnak hozzá. Szinte megállás nélkül sütik, ami nem is csoda, az étterem vendégei előszeretettel fogyasztják, mondhatni közönségkedvenc. És elvitelre is rendelhető tőlük pizza a környéken lakók nagy örömére.
Az előétel, főétel és desszert is mind kiválóak voltak. Az ételeik valóban remek ízvilággal bírnak, viszont igen nehéz körbe írni, hogy mennyire omlós és tökéletesre sütött volt a kacsamell, vagy, hogy a rókagomba remekül fűszerezett íze milyen jól passzolt a házi raviolihoz. Ezt át kell élni! A szemet gyönyörködtető tálalást viszont jól visszaadják az általunk készített ételfotók.
Előétel – általunk összeválogatott ízelítők a kamrából: Roberto Migliorati pármai sonkája, friss kecskesajt és marinált articsóka házilag savanyított zöldségekkel és kemencében sült grissinivel.
De hogy ne mindig csak dicsérjek: lehetne egy-két fogással több húsmentes főétel, hogy a vega vendégek is szélesebb palettáról tudjanak csemegézni. Ott jártunkkor a rikottával töltött házi ravioli rókagombával volt csak húsmentes főétel.
A kacsatrió-káposztás derelye-alma kihagyhatatlan fogás, de szerintem bármit is esztek, jó ideig nem fogjátok elfelejteni.
Hogy miért ennyire szerethető hely az Anyukám mondta és vált ennyire ismertté és népszerűvé? Talán azért, mert bebizonyították, hogy vidéken, egy eldugott kis helyen igenis lehet minőségi gasztronómiai élményt nyújtani, ami hamar utat tör magának és megtalálja a saját közönségét.
Bár általában furán néz ránk a környezetünkben helyet foglaló többi vendég, minket ez cseppet sem zavar. Gondtalanul és örömmel fotózunk le minden ételt, keresve a legjobb beállítást, hogy képről is legalább annyira ínycsiklandozó látványt nyújtson, mint élőben. Ez a hadművelet ad némi időt, hogy ne essek rögtön neki a finomságoknak. A képek készítése alatt van lehetőségem a legapróbb részletekig megcsodálni minden fogást, magamba szippantani a remek illatokat ami a feltálalt ételekből árad. Ha Te nem is fotózod le az ételeket, adj pár másodpercet magadnak és az érzékszerveidnek. Hiszen nem csak a szánkkal, a szemünkkel és az orrunkkal is eszünk. És lassan egyél. Ez nagyon fontos. Hidd el, teljesen más élmény lesz így a leghétköznapibb étkezés is, élménnyé válik minden elfogyasztott falat.
Tudtad-e?
A szlovák Trend magazin a 10 legjobb szlovák étterem közé választotta az encsi Anyukám mondta-t. Ennek oka legfőképpen az, hogy kevés a jó étterem Szlovákiában a magyar Dining Guide szerint. Az éttermet a szlovákok is kedvelik, sokan járnak át ide enni.
Elérhetőségek (asztalfoglalás erősen ajánlott!)
Honlap – https://www.anyukammondta.hu/
Facebook – https://www.facebook.com/Anyukam.Mondta.Etterem/
Instagram – https://instagram.com/anyukammondta?igshid=otd77lwtb6z4