Tokaj-Hegyalja minden évszakban gyönyörű. Viszont van, ami állandó: bármikor érkezünk erre a borvidékre, az Első Mádi Borházban minden alkalommal jót ehetünk.
Van, aki a folyton változó természeti látképért utazik Tokaj-Hegyaljára, hiszen egészen máshogy festenek a dűlők és a hegyvonulatok például ősszel, mikor a levelek tarkák és reggeli dér fedi a tájat. A természet mindig más arcát mutatja, tele van meglepetéssel, ami a Első Mádi Borházra – jó értelemben – nem igaz, itt mindig magas a színvonal.
Budapestről a nagyjából két és fél órás autóút után jó volt itt megállni. Mádra érkezve lehetetlenség, hogy ne találjuk meg az éttermet, hiszen a falu első háza, valamint az épület előtt, az útról jól látható Mád felirat is jelzi, hogy megérkeztünk (a felirat este ki is van világítva). Az étterem hátsó oldalán található a parkoló rész. A bejárat előtti tágas árnyékos terasznak és az ízlésesen berendezett belső résznek egyaránt nagyon kellemes hangulata van.
Az étterem egyik belső falán a plafonig sorakoznak a borvidék kiváló borai. A mini borkiállítás mellett pedig számos borokról szóló könyvet, albumot és újságot is átlapozhatunk.
A bisztró konyhájuk ételeihez számos alapanyagot a régióból szereznek be. Változatos heti menü ajánlattal és állandó étlappal várják a visszatérő és új vendégeiket. A nem túlgondolt ételeket stílusosan és nagyon gusztusosan tálalják. A tányérokon visszaköszön az egész étteremre jellemző igényesség. Ha tehetjük, kóstoljuk meg a helyi borokat, a széles kínálatból bárki találhat ízlésének megfelelőt. A kiváló ételek és italok mellett speciality kávékat is kínálnak. A friss gyümölcslevek között találhatunk mádi szőlőlevet és almát is, amelyek gyümölcs alapanyagát szintén helyi gazdáktól szerzik be.
Amiket kóstoltunk:
Sütőben sült nyári rakott zöldségek, grillezett gomolyasajt – A sajt kellőképpen vastag, kívül vékony épp, hogy csak grillezett réteg, belül pedig lágyan puha volt, amilyennek egy tökéletesre grillezett gomolyának lennie kell. Nagyon finom volt és jól passzolt hozzá ízben a fűszeres zöld olaj, amivel a rakott zöldségeket és a friss rukkolát locsolták meg.
Rántott gesztelyi mangalica nyeles karaj, petrezselymes sült burgonya, házi savanyúság – Bár látszatra ez a rántott hús hatalmasnak tűnt, de a panír alatt az én ízlésemhez mérten több volt a zsíros rész, mint amit szeretek. Tudom, hogy a mangalica eleve zsírosabb, a szaftos husi viszont hamar elfogyott. A rusztikus krumpli és savanyúság számomra örök kedvenc, simán bírtam volna még enni.
Tökfőzelék konfitált kacsacomb – Nem egy klasszikus tökfőzeléket kaptunk, de mi csíptük ezt a krémesebb állagot, főleg a kívül roppanósra sült, belül omlós kacsacombbal együtt.
Pavlova, fehér csokoládé mousse, szezonális friss gyümölcsökkel – Nagyon örülünk neki, hogy egyre több étteremben került fel a desszertek közé a pavlova. A roppanós és extrán édes habcsókba töltött krémes mousse zseniálisan finom, viszont szerintünk legalább még egyszer ennyi gyümölcsöt elbírt volna, hiszen a gyümölcsök fanyarsága minden egyes habcsók falathoz elkél. Nekünk ízre visszaköszönt a grillezett gomolyához használt zöldfűszeres olaj, ami ehhez a desszerthez szerintünk kevésbé passzolt, a málna viszont kicsit hiányzott.
Túrótorta, málnaraguval – Ez a desszert hibátlan volt, el is fogyott egy pillanat alatt.
Akár Tokaj-Hegyalja volt az utazásod célja, akár csak átutazóban jársz a borvidéken, az Első Mádi Borház egy olyan étterem, amit egyszer mindenképp érdemes kipróbálnod.
Elérhetőségek
Honlap: https://mad-wine.com/
Facebook: https://www.facebook.com/elsomadiborhaz
Instagram: https://www.instagram.com/elsomadiborhaz/