Teljesen lefagytam, mikor letették a sütis tányért elém. Node, ne szaladjunk ennyire előre. A Csicsörke lekvár és szörp műhely hangulata olyan, mintha egy közeli baráthoz mennél vendégségbe. Az ízlésesen kialakított árnyas teraszon jó megpihenni egy hideg házi szörp mellett. Mediterrán életérzés, és ezt vegyétek szó szerint, hiszen a kertet fügefa, égig kúszó paradicsomok, napraforgó, banánfa és gigantikus citromokat termő citromfa öleli körül.

A közeli lámpaoszlopról pedig egy egész gólyacsalád néz le rád. Mondjuk ezt nem tudom, hogy mennyire mediterrán, de nekem nagyon tetszett. Házőrző is van ám, de még milyen, addig fog udvarolni, hogy úgysem bírod majd ki, hogy meg ne simogasd.

Klasszikus szörp és lekvár kóstolóra számítottam, persze az is kérhető, bár szerintem érdemesebb ráhajtani a sütikre. Hogy miért? Mert itt a leghétköznapibb desszerteket, mint például a mák torta, vagy az epres tiramisu is olyan kreatív tálalással teszik le eléd, hogy az a legtrendibb étterembe is megállná a helyét. Erre valóban nem számítottunk, és a látványban ért kellemes meglepetést az ízek csak tetézték. Aztán a beszélgetésünk során kiderült, hogy Kovács Gyulának, a Csicsörke lekvár és szörp családi vállalkozás vezetőjének eredeti szakmája szakács- cukrász, ami némileg magyarázatot adott arra, hogyan miért is lett olyan tökéletes, ami a tányérainkra került. Azért csak némileg, mert a végzettséggel megszerzett tudás nem feltétlenül párosul a tehetséggel, de szerencsére itt mindkettő megvan.

A Csicsörke lekvár és szörp műhely küldetése, hogy minél több gyümölcsöt és vitamint fogyasszanak az emberek és tudják értékelni a vidéken termett, nem nagyüzemi, valódi gyümölcsből készült termékeket. 2012 óta készítenek lekvárokat és rá három évre vették fel a portfóliójukba a szörpöket is. Nem fix recept alapján dolgoznak, általában kóstolás alapján készülnek a termékeik. Hiszen minden szedés különböző és ez nagyban befolyásolja a végeredményt. Ha eső előtt szedik, vagy eső után, teljesen más lesz a gyümölcs íze és így a lekváré is.

A tányérunkon a sütik mellett helyet kaptak a saját készítésű lekvárkülönlegességeik, így abból is kaphattunk ízelítőt.

A kézműves vállalkozás nincsen gépesítve azon kívül, hogy egy kicsit modernebb módon, rozsdamentes lábasban, indukciós lapon főzik a lekvárjaikat. Nincs a termékeikben sem színezék, sem adalékanyag, és teljesen tartósítószer mentesek. Arra törekszenek, hogy amit nem bírnak megtermelni, megbízható forrásból szerezzék be. Például a friss feketeszedret Erdőhorvátiból egy őstermelő barátjuktól kapják.

A hagyományos lekvárok mellett különlegesebb ízűeket is készítenek. A fekete ribizli chilivel és csokival lekvárjukat a fekete ribizli karakteres és erőteljes íze a csoki lágy aromája, pici kesernyéssége, végül a chili enyhe pikáns csípőssége jellemzi, ami így együtt egy nagyon komplex ízélményt nyújt. A narancsos barack mandulával lekvárjuk pedig remekül passzol a lisztmentes máktortához.

Mint megtudtuk, hamarosan elkészül egy kinti hűtőpult, és a terasz is folyamatosan épül, szépül. Ha ellátogatnál hozzájuk, egyelőre csak hétvégente várják a kedves vendégeiket. Előtte mindenképp érdeklődj telefonon, vagy írásban, hogy biztosan tudjanak fogadni.
Elérhetőségek:
Honlap – http://csicsorke.hu/
Facebook – https://www.facebook.com/CsicsorkeLekvarSzorp/
Instagram – https://www.instagram.com/csicsorke.muhely/
