Tokaj városa számtalan programlehetőséget kínál az ide látogatóknak. Az itt eltöltött napjaink alatt érdemes időt szakítanunk egy kellemes sétára a Tisza parton és körbejárni Tokaj utcáit. Megcsodálni a hangulatos Fő teret, benézni a Jézus szíve templomba és ellátogatni a Tokaj Múzeumba. Ha pedig mindeközben megéheznénk, a múzeumtól pár méternyire található a LaBor Bistro, ahol remek borokat, hűsítő italokat és különleges ételeket kóstolhatunk. Akár az igényes belső helyiségben, akár a terasz részen foglalunk helyet, biztosan jó íz élményekkel távozunk majd.
Hogy mi a világ egyik fő mozgatórugója? Én azt mondanám, hogy a gasztronómia. A legjobb élményeinkhez és emlékeinkhez szinte minden esetben kapcsolódik egy finom étel is. Bárkivel is találkozunk, előbb, vagy utóbb biztosan szóba kerül, hogy hol és mit ettünk legutóbb, ami emlékezetes volt, akár pozitív, akár negatív értelemben.
A Tokaj-Hegyalján átélt gasztro élménybeszámolóim során mindig megemlítem ezt az éttermet. A LaBorban látszik, hogy nagyon igyekeznek megfelelni a magasabb szintű gasztronómia és vendéglátás követelményeinek. A folyton megújuló, izgalmas menüjükön lévő ételeikhez friss alapanyagokat használnak, amit a helyi termelőktől szereznek be. Ez szerintem ma már egy felső kategóriás étteremnél nem előny, hanem alapkövetelmény. A szezonális alapanyagok kreatív felhasználása és a környék kincseinek bemutatása (legyen szó akár egy jó alapanyagról, vagy egy helyi borász kiváló boráról) náluk kellemes harmóniában van egymással.
A LaBorba kétszer is visszatértünk, az étterem jó példa arra, hogy a vidéki gasztronómia vitathatatlanul erősödik. Az étlap második ottjártunkkor már részben új volt, ami szerintem azért is jó, mert a környéken élő és helyi törzsközönség is mindig talál valami újdonságot, nem unnak rá a helyre, az ételekre. Augusztustól pedig a hét minden napján nyitva tartanak.
A LaBor borlapján remek pincék borai közül válogathatunk, a frissítő italjaik is gusztusosan elkészítettek és finomak. Az uborkás, bodzás mentafröccsük, 1 dl Götz furminttal mennyei, nagyon ajánljuk!
Amiket kóstoltunk:
Nyári kukorica krémleves, pácolt lazac, koriander
A lazac kicsit furi volt így a tányér szélére tálalva, engem egy kis kukacra emlékeztetett, de ettől eltekintve nagyon ízletes volt a leves. Pont elegendő koriandert tettek bele, hogy ne legyen túl intenzív a korianderre oly jellemző karakteres íz. A krémesen lágy leveshez nagyon jól passzoltak a sült, édes kukoricaszemek.
Zöldborsós rizottó málnával, ordával és spenóttal– Ennél az ételnél első ránézésre sokkal intenzívebb ízeket vártunk. Harmonikus fogás, ahol a hozzávalók jól kiegészítették egymást.
Labor lecsó sült kolbásszal és házi kenyérrel– Ezt az ételt én személy szerint nem kóstoltam, de azt mondták finom volt és a gusztusos kinézete alapján szerintem sem lehetett benne hiba.
Céklás rizottó ribizlivel, spenóttal és juhtúróval – Igaz, hogy csak rizottó volt az étlapon feltüntetve, ez a rizottó nem rizottó rizsből készült. Így kicsit meglepett, hogy a rizs helyett árpagyöngy volt az étel alapja. Illetve nem értettem, hogy miért kerültek a tányérra a félig főtt, majd megpirított krumpli szeletek. Ezen túl lendülve az étel kellemes ízvilágú volt, nem is gondoltam volna, hogy ilyen jól passzol a ribizli, cékla és a juhtúró triója egymáshoz.
Tönköly szélesmetélt rókagombával – Ez a fogás kicsit csalódás volt. Az ízekben és a tálalásban nem volt hiba, viszont a mennyiség főételhez képest nagyon csekély volt, szerintem még egy gyereknek is kevés lett volna, nem is laktunk jól tőle.
Lazac cézár, grillezett saláta, vajas pirított kenyér – Ehhez nem is fűznék hozzá semmi különöset, mert teljesen rendben volt. Lazac is volt benne bőven, és jól is lehetett lakni vele.
Desszertnek pedig első alkalommal egy málnás túrótortát
másodjára pedig egy mentás, ribizlis, fehércsokis tortát kóstoltunk. Nem túl édes, kellemesen fanyar, pont ilyen desszertekre vágytunk.
Összességében nekünk bejött ez az Étterem, legközelebb is szívesen választjuk majd, ha Tokajon járunk.
Elérhetőségek
Honlap: https://laborbistro.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/laborbisztro/
Instagram: https://www.instagram.com/laborbistro/