Japán legnevesebb borversenyén a Sakura Wine Awarsdon a Dereszla Pincészet félszáraz Furmintja a kiemelkedő boroknak járó dupla aranyérmet kapta.
Különlegessége ennek a borversenynek, hogy több mint 180 női sommelier szakértő vesz részt a világ minden részéről. Az itt született eredmények nem csak Japán, hanem a világ más borfogyasztó országaiban is meghatározóak.
A Dereszla a második legnagyobb borászat Tokaj-Hegyalján. A pincészetről korábban itt írtunk. Története, mint minden tradicionális Tokaj- Hegyaljai pincének, egészen az 1200-as évekig nyúlik vissza. Nevét a mögötte magasodó Dereszla dombról kapta. A bodrogkeresztúri pince első írásos említése a 15. század elejéről való. Kezdetben különböző nemesi és grófi családokhoz tartozott, több nemes tulajdonában is állt a pince illetve a hozzá tartozó szőlőbirtok. A műemléki homlokzaton ma is látható piros fehér zöld színekkel körbe festett ágyúgolyó helye, ami az 1848-as szabadságharc idejéből való.
A Dereszlánál folyamatosan megy a borkészítés, a pincékben jelenleg 1200 hordó található. Borai ma már, több mint 40 országban kerülnek a borkedvelők asztalára. A pincészet évek óta az egyik legnagyobb magyar borexportőr a japán piacon, a kereskedelmi sikereket megerősíti ez a kiemelt szakmai díj.